Ονομασία - Ιστορία

Ονομασία του χωριού

Το χωριό συναντάται σήμερα με τις ονομασίες Βορόκλινη, Βορόκληνη και Ορόκλινη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία του χωριού:

Α) Σύμφωνα με την παράδοση ο βασιλιάς Βόρος πέρασε ένα βράδυ από το χωριό και κοιμήθηκε εδώ. Από την κλίνη, δηλ. το κρεβάτι, του Βόρου ονομάστηκε Βορόκλινη.

Β) Βορόκληνη ονομάζεται γιατί είχε βρώμικη κρήνη (βρύση). Σύμφωνα με τον Ν. Γ. Κυριαζή “κατά παράδοσιν είχεν βρωμεράν κρήνην - βρύσιν, όθεν βρωμόκρηνη...” (Ν. Γ. Κυριαζή. Τα χωριά της Κύπρου, 1952. σ. 65).

Γ) Ορόκλινη ονομάζεται γιατί κλίνει προς το όρος. Ο Ν. Γ. Κυριαζής αναφέρει “Το χωρίον επωνομάσθη ούτως διότι εγείρεται εις όρους επικλινή πλευράν” (Ν. Γ. Κυριαζή. Τα χωριά της Κύπρου, 1952. σ. 65).

 

Ιστορία του χωριού

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το χωριό βρισκόταν αρχικά βόρειο-ανατολικά του σημερινού, στην τοποθεσία Αγίου Θωμά. Ήταν χτισμένο γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Θωμά. Κατά τη διάρκεια επιδημιών, μεταφέρθηκαν αρχικά τα κοπάδια κοντά στην πηγή της Αγ. Αικατερίνης οπόταν ακολούθησε και ο πληθυσμός.

Η περιοχή φαίνεται να είχε κατοικηθεί από τα αρχαία χρόνια, όπως μαρτυράται από την εντατική εκμετάλλευση των μεταλλείων και ορυκτού πλούτου στην περιοχή Τρούλλων, ιδιαίτερα του χαλκού καθώς και της ούμπρας (φαιοχώματος) και του ασπροχώματος.

Σπουδαίες προσωπικότητες έχουν περάσει από το χωριό. Ο Ν. Κληρίδης αναφέρει πως “σ' ένα παρεκκλήσι, κοντά στην Γερακόμουττη, αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, κρύφτηκε στα 1809 ο μεγάλος δραγουμένος της Κύπρον Χατζηγιωργάκης Κορνέσιος, ώσπου να βρη πλοίο, για να φύγη με την οικογένεια τον στην Κωνσταντινούπολη και να γλιτώση από την ανελέητη καταδίωξη των αγάδων και του Πασά της Κύπρου” (Ν. Κληρίδη. Χωριά και Πολιτείες της Κύπρου. 1961, σ. 183).

Kornesios

Αργότερα ένας Γάλλος ποιητής έζησε στην περιοχή. To 1878 στο λατομείο της περιοχής λέγεται ότι εργάστηκε ο Γάλλος ποιητής Αrthur Rimbaud. Ο Goodwin αναφέρει πως εισέπραττε μεροκάματο 6 λίρες ημερησίως.

 

Related Articles

Εκκλησίες του χωριού

Ιστορία του σχολείου

Βρείτε μας

Παιδείας

7040, Ορόκλινη