Εκκλησίες του χωριού

Παλιά εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται η παλιά εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Κτίστηκε τον 17ον αιώνα και είναι κτίσμα Βυζαντινού Ρυθμού. Είναι πετρόκτιση, από πέτρα του λόφου του χωριού μας. Κατά την προέκταση που έγινε στην εκκλησία το 1867, το τέμπλο επιχρυσώθηκε με έξοδα των κατοίκων του χωριού. Οι εικόνες επιζωγραφίστηκαν ξανά. Σήμερα όμως το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει. Πριν από 50 χρόνια προσπάθησαν να διατηρήσουν το επιχρύσωμα αυτό απαλείφοντας με χρυσομπογιά το τέμπλο και αλλοιώθηκε. Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που είναι τοποθετημένη στο εικονοστάσι του ναού είναι αρχαία αγιογραφία. Το 1994 – 1995 με έξοδα της εκκλησίας ο ναός συντηρήθηκε και πάλι.

 

arxagelos old

 

Η νεότερη εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Η νεότερη εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ άρχισε να χτίζεται το 1983 στην τοποθεσία “Αμπελιές”, στο σημερινό κέντρο του χωριού. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1986. Την 1η του Μάη του 1986 λειτούργησε για πρώτη φορά. Αρχιτεκτονικά είναι κτίσμα ρυθμού Σταυροειδή βασιλικού μετά τρούλου. Είναι κτισμένη από χυτό τσιμέντο και επένδυση πουρόπετρας. Το εικονοστάσι είναι από ξύλο οξιάς σκαλιστό. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ γιορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου και 8 Νοεμβρίου.

 

arxagelos new

Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία 

Το ξωκλήσι βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή του βουνού. Κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Τον 20ο αιώνα  δέχθηκε και δεύτερο κτίσμα. Το νέο κτίσμα είναι 1 ½ μέτρο ψηλότερο από το παλιό. Το παλαιό κτίσμα παρέμεινε πλέον ως το ιερό του όλου οικοδομήματος. Είναι κτίσμα Βυζαντινού μονόκλιτου ρυθμού. Είναι εξολοκλήρου κτισμένο από πέτρα. Στο παλιό οικοδόμημα υπήρχαν τοιχογραφίες. Πριν από εκατό περίπου χρόνια προκλήθηκε πυρκαγιά και οι αγιογραφίες αλλοιώθηκαν. Δεν διακρίνονται και τόσο πολύ σήμερα. Το εκκλησάκι δέχθηκε νέα συντήρηση το 1994. Σήμερα είναι διατηρητέο οικοδόμημα. Τον Προφήτη Ηλία τον γιορτάζουν πανηγυρικά στην κοινότητα της Ορόκλινης. Μαζεύεται κόσμος από τις γύρω περιοχές στις 20 Ιουλίου και γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

 

profitis

 

Αγία Αικατερίνη

Στους πρόποδες του βουνού, κοντά στην πηγή που κατοίκησαν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, χτίστηκε το το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Από μαρτυρίες φαίνεται να χτίστηκε περίπου την περίοδο 1800 – 1900. Περιέβαλλε το λαγούμι, το οποίο χρησίμευε για την ύδρευση των κατοίκων. Την περίοδο 1950 – 1960 αφού είχε ερημωθεί χτίστηκε στη θέση του ένα δωμάτιο. Το 2010 αφαιρέθηκαν όλα τα νεότερα κτίσματα και ανεγέρθηκε νέο ξωκλήσι παραπλήσια του λαγουμιού. 

 

agaikaterini

Ξωκλήσι του Αγίου Θωμά

Κτίστηκε τον 10ον αιώνα και ήταν παλιά μοναστήρι. Το μοναστήρι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετετράπηκε σε χωριό. Το 1850 όμως έγινε μεγάλος σεισμός, και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές. Ναός και χωριό εγκαταλείπονται. Μένουν ερείπια. Σήμερα ο χώρος εκεί, έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός. Στις 6 Οκτωβρίου το 2001 κατατέθηκε ο πρώτος θεμέλιος λίθος, του νέου ναού. Με βάση κλασσικού τύπου αρχιτεκτονικό σχέδιο του 16ου αιώνα, κτίζεται λίγα μέτρα πιο κάτω από τα ερείπια του παλαιότερου ναού. Είναι κτισμένος από πέτρα. Τον Οκτώβριο λοιπόν του 2003 άρχισαν εντατικά τα έργα οικοδόμησης και ολοκληρώθηκαν το 2011. Η κοινότητα Ορόκλινης, γιορτάζει πανηγυρικά τον Άγιο Θωμά, στις 6 Οκτωβρίου και την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα.

Picture1

 

Εκκλησία Απόστολου Αντρέα

Ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Ανδρέα, στήθηκε καταρχάς στον Καταυλισμό Προσφύγων στην Βορόκληνη στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται ο Αστυνομικός και Πυροσβεστικός Σταθμός Βορόκληνης, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή και ήταν ξύλινος. Το 1977 μετακίνησαν, τον λυόμενο ξύλινο Ναό, και τον έστησαν στον χώρο πρασίνου του Συνοικισμού Βορόκλης. Ο ναός ανοικοδομήθηκε και από την 1η Μαρτίου του 2012, ο Ναός λειτουργεί ανελλιπώς κάθε Κυριακή.

 

Related Articles

Ονομασία - Ιστορία

Ιστορία του σχολείου

Βρείτε μας

Παιδείας

7040, Ορόκλινη