Η Λίμνη Ορόκλινης

Η Λίμνη Ορόκλινης φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα. Για την προστασία αυτής της βιοποικιλότητάς της, η λίμνη Ορόκλινης προστατεύεται από Ευρωπαϊκές Οδηγίες αποτελώντας μέρος του δικτύου Natura 2000. Εδώ έρχονται για να φωλιάσουν δύο είδη πουλιών, ο Καλαμοκαννάς και η Πελλοκατερίνα. Για τον Καλαμοκαννά η λίμνη Ορόκλινης αποτελεί παγκύπρια την καλύτερη περιοχή φωλεοποίησης ενώ η Πελλοκατερίνα φωλιάζει μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λίμνη Ορόκλινης είναι επίσης η μοναδική περιοχή στην Κύπρο που φωλιάζει η πανέμορφη Κοκκινοκέφαλη πάπια. Εντυπωσιακά είναι τα φλαμίγκο. Συνολικά, στη λίμνη Ορόκλινης έχουν καταγραφεί περίπου 190 είδη πουλιών!

Καλαμοκαννάς

Πελλοκατερίνα

Κοκκονοκέφαλη

Φλαμίνγκο

a beautiful flamingo by the salt lake larnaca

 

 Για την προστασία της λίμνης ξεκίνησε το 2012 το  έργο LIFE Oroklini με στόχο  την επαναφορά οικολογικής σταθερότητας στη λίμνη. 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο LIFE Oroklini μπορείτε να βρείτε στις διευθύνσεις:

 www.orokliniproject.org

 http://www.voroklini.org/default.asp?id=391. 

Εκκλησίες του χωριού

Παλιά εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται η παλιά εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Κτίστηκε τον 17ον αιώνα και είναι κτίσμα Βυζαντινού Ρυθμού. Είναι πετρόκτιση, από πέτρα του λόφου του χωριού μας. Κατά την προέκταση που έγινε στην εκκλησία το 1867, το τέμπλο επιχρυσώθηκε με έξοδα των κατοίκων του χωριού. Οι εικόνες επιζωγραφίστηκαν ξανά. Σήμερα όμως το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει. Πριν από 50 χρόνια προσπάθησαν να διατηρήσουν το επιχρύσωμα αυτό απαλείφοντας με χρυσομπογιά το τέμπλο και αλλοιώθηκε. Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που είναι τοποθετημένη στο εικονοστάσι του ναού είναι αρχαία αγιογραφία. Το 1994 – 1995 με έξοδα της εκκλησίας ο ναός συντηρήθηκε και πάλι.

 

arxagelos old

 

Η νεότερη εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Η νεότερη εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ άρχισε να χτίζεται το 1983 στην τοποθεσία “Αμπελιές”, στο σημερινό κέντρο του χωριού. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1986. Την 1η του Μάη του 1986 λειτούργησε για πρώτη φορά. Αρχιτεκτονικά είναι κτίσμα ρυθμού Σταυροειδή βασιλικού μετά τρούλου. Είναι κτισμένη από χυτό τσιμέντο και επένδυση πουρόπετρας. Το εικονοστάσι είναι από ξύλο οξιάς σκαλιστό. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ γιορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου και 8 Νοεμβρίου.

 

arxagelos new

Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία 

Το ξωκλήσι βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή του βουνού. Κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Τον 20ο αιώνα  δέχθηκε και δεύτερο κτίσμα. Το νέο κτίσμα είναι 1 ½ μέτρο ψηλότερο από το παλιό. Το παλαιό κτίσμα παρέμεινε πλέον ως το ιερό του όλου οικοδομήματος. Είναι κτίσμα Βυζαντινού μονόκλιτου ρυθμού. Είναι εξολοκλήρου κτισμένο από πέτρα. Στο παλιό οικοδόμημα υπήρχαν τοιχογραφίες. Πριν από εκατό περίπου χρόνια προκλήθηκε πυρκαγιά και οι αγιογραφίες αλλοιώθηκαν. Δεν διακρίνονται και τόσο πολύ σήμερα. Το εκκλησάκι δέχθηκε νέα συντήρηση το 1994. Σήμερα είναι διατηρητέο οικοδόμημα. Τον Προφήτη Ηλία τον γιορτάζουν πανηγυρικά στην κοινότητα της Ορόκλινης. Μαζεύεται κόσμος από τις γύρω περιοχές στις 20 Ιουλίου και γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

 

profitis

 

Αγία Αικατερίνη

Στους πρόποδες του βουνού, κοντά στην πηγή που κατοίκησαν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, χτίστηκε το το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Από μαρτυρίες φαίνεται να χτίστηκε περίπου την περίοδο 1800 – 1900. Περιέβαλλε το λαγούμι, το οποίο χρησίμευε για την ύδρευση των κατοίκων. Την περίοδο 1950 – 1960 αφού είχε ερημωθεί χτίστηκε στη θέση του ένα δωμάτιο. Το 2010 αφαιρέθηκαν όλα τα νεότερα κτίσματα και ανεγέρθηκε νέο ξωκλήσι παραπλήσια του λαγουμιού. 

 

agaikaterini

Ξωκλήσι του Αγίου Θωμά

Κτίστηκε τον 10ον αιώνα και ήταν παλιά μοναστήρι. Το μοναστήρι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετετράπηκε σε χωριό. Το 1850 όμως έγινε μεγάλος σεισμός, και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές. Ναός και χωριό εγκαταλείπονται. Μένουν ερείπια. Σήμερα ο χώρος εκεί, έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός. Στις 6 Οκτωβρίου το 2001 κατατέθηκε ο πρώτος θεμέλιος λίθος, του νέου ναού. Με βάση κλασσικού τύπου αρχιτεκτονικό σχέδιο του 16ου αιώνα, κτίζεται λίγα μέτρα πιο κάτω από τα ερείπια του παλαιότερου ναού. Είναι κτισμένος από πέτρα. Τον Οκτώβριο λοιπόν του 2003 άρχισαν εντατικά τα έργα οικοδόμησης και ολοκληρώθηκαν το 2011. Η κοινότητα Ορόκλινης, γιορτάζει πανηγυρικά τον Άγιο Θωμά, στις 6 Οκτωβρίου και την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα.

Picture1

 

Εκκλησία Απόστολου Αντρέα

Ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Ανδρέα, στήθηκε καταρχάς στον Καταυλισμό Προσφύγων στην Βορόκληνη στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται ο Αστυνομικός και Πυροσβεστικός Σταθμός Βορόκληνης, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή και ήταν ξύλινος. Το 1977 μετακίνησαν, τον λυόμενο ξύλινο Ναό, και τον έστησαν στον χώρο πρασίνου του Συνοικισμού Βορόκλης. Ο ναός ανοικοδομήθηκε και από την 1η Μαρτίου του 2012, ο Ναός λειτουργεί ανελλιπώς κάθε Κυριακή.

 

Ονομασία - Ιστορία

Ονομασία του χωριού

Το χωριό συναντάται σήμερα με τις ονομασίες Βορόκλινη, Βορόκληνη και Ορόκλινη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία του χωριού:

Α) Σύμφωνα με την παράδοση ο βασιλιάς Βόρος πέρασε ένα βράδυ από το χωριό και κοιμήθηκε εδώ. Από την κλίνη, δηλ. το κρεβάτι, του Βόρου ονομάστηκε Βορόκλινη.

Β) Βορόκληνη ονομάζεται γιατί είχε βρώμικη κρήνη (βρύση). Σύμφωνα με τον Ν. Γ. Κυριαζή “κατά παράδοσιν είχεν βρωμεράν κρήνην - βρύσιν, όθεν βρωμόκρηνη...” (Ν. Γ. Κυριαζή. Τα χωριά της Κύπρου, 1952. σ. 65).

Γ) Ορόκλινη ονομάζεται γιατί κλίνει προς το όρος. Ο Ν. Γ. Κυριαζής αναφέρει “Το χωρίον επωνομάσθη ούτως διότι εγείρεται εις όρους επικλινή πλευράν” (Ν. Γ. Κυριαζή. Τα χωριά της Κύπρου, 1952. σ. 65).

 

Ιστορία του χωριού

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το χωριό βρισκόταν αρχικά βόρειο-ανατολικά του σημερινού, στην τοποθεσία Αγίου Θωμά. Ήταν χτισμένο γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Θωμά. Κατά τη διάρκεια επιδημιών, μεταφέρθηκαν αρχικά τα κοπάδια κοντά στην πηγή της Αγ. Αικατερίνης οπόταν ακολούθησε και ο πληθυσμός.

Η περιοχή φαίνεται να είχε κατοικηθεί από τα αρχαία χρόνια, όπως μαρτυράται από την εντατική εκμετάλλευση των μεταλλείων και ορυκτού πλούτου στην περιοχή Τρούλλων, ιδιαίτερα του χαλκού καθώς και της ούμπρας (φαιοχώματος) και του ασπροχώματος.

Σπουδαίες προσωπικότητες έχουν περάσει από το χωριό. Ο Ν. Κληρίδης αναφέρει πως “σ' ένα παρεκκλήσι, κοντά στην Γερακόμουττη, αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, κρύφτηκε στα 1809 ο μεγάλος δραγουμένος της Κύπρον Χατζηγιωργάκης Κορνέσιος, ώσπου να βρη πλοίο, για να φύγη με την οικογένεια τον στην Κωνσταντινούπολη και να γλιτώση από την ανελέητη καταδίωξη των αγάδων και του Πασά της Κύπρου” (Ν. Κληρίδη. Χωριά και Πολιτείες της Κύπρου. 1961, σ. 183).

Kornesios

Αργότερα ένας Γάλλος ποιητής έζησε στην περιοχή. To 1878 στο λατομείο της περιοχής λέγεται ότι εργάστηκε ο Γάλλος ποιητής Αrthur Rimbaud. Ο Goodwin αναφέρει πως εισέπραττε μεροκάματο 6 λίρες ημερησίως.

 

Ιστορία του σχολείου

Ιστορία του σχολείου

Το πρώτο δημοτικό σχολείο του χωριού λειτούργησε σ’ ένα σπίτι δίπλα από την παλιά εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Μετά στεγάστηκε σε ένα μεγάλο δίχωρο στην παλιά γειτονιά και δίπλα υπήρχε ένα σπίτι με ανώγειο (σημερινή γκαλερί),  όπου έμεναν οι δάσκαλοι.  

Το 1922  το σχολείο στεγαζόταν σε δύο κτίρια. Στο οίκημα όπου στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης  ήταν η μια αίθουσα διδασκαλίας. Στο σπιτάκι που είναι πίσω από το κτίριο έμεναν οι δάσκαλοι. Η άλλη αίθουσα διδασκαλίας στεγαζόταν σε ένα πετρόσχτιστο όμορφο οίκημα, που δυστυχώς δεν διασώθηκε,  στο χώρο που τώρα είναι το Σωματείο “Διγενής Ορόκλινης”.

Εκπαιδευτικοί παλιού Δημοτικού Σχολείου Ορόκλινης
1926 - 1927 Μιχαήλ Μίτας 1945 - 1948 Δημήτριος Γεωργιάδης
1927 - 1929 Μιχαήλ Κουρτέλλης 1945 - 1946 Ελένη Πετρίδου
1929 - 1934 Ευγένιος Μαρκαντώνης 1946 - 1948 Ερατώ Σαββίδου
1934 - 1942 Κυριάκος Πηλείδης 1948 -  1951 Μιχαλάκης Χριστοδουλίδης
1939 - 1940 Ειρήνη Πηλείδου 1948 - 1952 Χρυσταλλένη Παύλου
1940 - 1943 Κατίνα Πατσαλίδου 1951 - 1952 Λεωνίδας Κύρης
1942 - 1944 Λοίζος Βαβλίτης 1952 - 1957 Ξενοφών Μαλαθούρας
1944 - 1945 Παναγιώτης Λογγίνος 1952 - 1956 Μελανή Χρίστου
1944 - 1945 Ρεβέκκα Στεφάνου 1960 - 1964 Α.Κ. Θεοδώρου

 

Η ιστορία του σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου Ορόκλινης έχει ως αφετηρία το 1964. Τον Δεκέμβριο του 1964 χτίστηκε το κτίριο που περιλάμβανε τρεις αίθουσες διδασκαλίας και ένα γραφείο. Ήταν ένα ορθογώνιο κτίσμα με σκέπη από κεραμύδια. Στο μπροστινό μέρος υπήρχε βεράντα με κίονες. Μπροστά από το κτίριο υπήρχε μεγάλος ανθόκηπος.

Οι μαθητές του σχολείου εκείνης της εποχής θυμούνται ακόμα πως οι ίδιοι μετέφεραν τα θρανία τους και τις καρέκλες τους περπατητοί από το παλιό σχολείο στο νέο. Ακόμα τα ίδια τα παιδιά έσκαψαν το αυλάκι για να μεταφερθεί το νερό στο σχολείο.

Την Κυριακή 6 Ιουνίου του 1965 έγιναν τα εγκαίνια από τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Σπυριδάκη. Σύσσωμη η κοινότητα παρεβρέθηκε στην τελετή. Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, ο κοινοτάρχης Ηλίας Γεωργίου, τα σωματεία και η ΟΧΕΝ με  λάβαρα και σημαίες καθώς και στρατιώτες τίμησαν τον τότε υπουργό. Ένα μεγάλο πανό και κλαδιά φοινικιάς στόλιζαν την είσοδο του σχολείου για την υποδοχή. Ο ίδιος ο υπουργός συγχάρηκε τους κατοίκους της κοινότητας αφού το σχολείο χτίστηκε με έξοδα των κατοίκων. Συγκεκριμένα σε εφημερίδα της εποχής αναφέρεται πως από τις 4150 λίρες που στοίχισε η ανέγερση του σχολικού κτιρίου, τις 600 λίρες τις εισέφερε η ελληνική συνέλευση και τα υπόλοιπα οι κάτοικοι. Ιδιαίτερα ο υπουργός εξήρε τη δωρεάν 5 στρεμμάτων γης, από τα οχτώ που αποτελούσαν το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το σχολείο, εκ μέρους του Χριστοφή Ελευθερίου. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία με τη συνοδεία του δασκάλου τους που έπαιζε ακκορτεόν. 

Μετά το 1974, όταν αυξήθηκαν οι μαθητές, προστέθηκαν σταδιακά κι άλλλες πτέρυγες:

Α) Το 1979 χτίστηκαν ακόμα δύο αίθουσες και σχημάτισαν ένα Γ με το παλιό κτίριο. Στη μια αίθουσα στεγάστηκε το Κοινοτικό Νηπιαγωγείο.

Β) Μέχρι το 1985 προστέθηκαν αίθουσες στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται η γραμματεία και η διεύθυνση του σχολείου.

Γ) Το 1991  άρχισε να κτίζεται η πτέρυγα που σήμερα ονομάζεται “ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΙΛΟΙ”. Ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Το 1992 παραδόθηκαν 2 ισόγειες αίθουσες και αποχωρητήρια. Το 2001 προστέθηκαν 3 αίθουσες στον πρώτο όροφο.

Δ) Το 2004 άρχισε η ανέγερση της πτέρυγας που ονομάζεται σήμερα “Ελευθερία - Δικαιοσύνη” η οποία ολοκληρώθηκε το 2009. Συγκεκριμένα το  2005 χτίστηκαν 2 αίθουσες στο ισόγειο και το 2009 ανεγέρθηκαν 4 αίθουσες στον πρώτο όροφο.

 Από το 2008 – 2010 έγιναν τα αντισεισμικά έργα και η αναβάθμιση του κτιρίου. Άλλαξε η είσοδος και μεγάλωσε η αυλή. Επίσης ένας δρόμος ανοίχτηκε στη βόρεια πλευρά και το χώρισε από την αυλή του νηπιαγωγείου.

Ε) Τον Απρίλιο του 2015 παραδόθηκε η τελευταία πτέρυγα, που σήμερα ονομάζεται "Εθελοντισμός - Αλληλεγγύη", με τέσσερις αίθουσες, δύο στο ισόγειο και δύο στον πρώτο όροφο.

Από το 2011 - 2016 άλλαξε η όψη του σχολείου αφού διακοσμήθηκαν οι τοίχοι με ζωγραφιές και ψηφιδωτά. Ακόμα έγιναν παιχνοδότοποι και πρασίνισε η αυλή.

Το 2014 ο Σάκης Ρουβάς επισκέφθηκε το σχολείο και εγαινίασε τον κήπο που βρίσκεται μπροστά από το γήπεδο, αφού ήταν έργο που έγινε στα πλαίσια του προγράμματος "Συμμετοχή".

Το 2016 έγιναν τα εγκαίνια του κήπου εις μνήμη των παιδιών και της δασκάλας που  'εφυγαν νωρίς από τη ζωή.

Το 2016, επίσης,  με απόφαση του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου δόθηκαν ονόματα στις τέσσερις πτέρυγες του σχολείου και διακοσμήθηκαν τα σκαλοπάτια με τις ανάλογες επιγραφές.

ΣΤ) Αρχές του 2017 αναμένεται να αρχίσει η ανέγερση της αίθουσας πολλαπλής χρήσης.

 

Το σχολείο λειτουργούσε με συμπλέγματα μέχρι το 1980. Σταδιακά αυξήθηκαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με τα επίσημα βιβλία του σχολείου υπηρέτησαν οι ακόλουθοι διευθυντές στο κτίριο που στεγάζεται από το 1964.

Διευθυντές  σύχρονου Δημοτικού Σχολείου Ορόκλινης
1964 - 1968 Χριστάκης Μιχαήλ
1968 - 1969 Γρηγόριος Γρηγοράς
1969 - 1974 Κώστας Στυλιανού
1974 - 1975 Ανδρέας Κωμοδρόμος
1975 - 1993 Θεόδωρος Θεοδώρου
1993 - 1997 Βαγιανός Φωτίου
1997 - 1998 Μαρία Κάρουλλα
1998 - 1999 Δήμητρα Παλούγκου  (Διευθύνουσα)
1999 - 2001 Ελένη Μοσφίλη
2001 - 2007 Μαρία Κοντοβούρκη
2007 - 2011 Βάσω Κούμα
2011 - 2016 Μαρία Θεοδώρου Παπακώστα
2016 - 2019 Εύη Μπύρου
2019 -  Κωνσταντίνος Θεοφιλίδης

 

 

 

                                                                                                                                                   

 

Βρείτε μας

Παιδείας

7040, Ορόκλινη